S velkou radostí jsem se zhostila úkolu napsat něco málo o účesech, které se nosí na ples… Velmi brzy totiž začne plesová sezóna, která ve mně, ostatně jako každý rok, vyvolává sladkobolné vzpomínky na mé dětství, kdy jsem spolu se svojí maminkou a tetou vybírala plesové šaty a páskové botky k tanci. Jako dnes cítím vůni laku na vlasy, mísící se s těžkou vůní maminčina parfému, který se při plesových přípravách linul naším bytem. Všude panoval čilý ruch, veselá nálada a já jsem si tajně představovala, že jsem to právě já - princezna, kdo pojede dnes na ples, ve zlatém kočáře taženým párem krásných bílých koní.  Když se za rodiči zavřely dveře, vyprávěla mi babička pohádku o Popelce, při které jsem pokaždé usnula, třebaže jsem se ze všech sil snažila dočkat rodičů, kteří se nad ránem vraceli domů…

Přípravy na ples

Na každý ples a plesové přípravy především, se těším dodnes. Ať už je to taneční zábava na malém městě, nebo prestižní firemní večírek, pokaždé jej vnímám jako příležitost stát se opět tou princeznou, která v mých dětských snech jezdívala na bál ve zlatém kočáře. Zejména Praha a každoroční ples ve Státní Opeře dokáží navodit tu krásnou, pohádkovou atmosféru.

Většina zaměstnaných žen a maminek mi jistě potvrdí, že při každodenní pracovní rutině, péči o děti a domácnost, nám mnoho času na kadeřníka a wellness salon nezbývá. Téměř všechny zkrášlující procedury se odehrávají v poklusu, mezi nákupem v supermarketu a psaním domácích úkolů. Když už se ale chystám na ples, rozhodně si udělám na návštěvu svého kadeřníka čas a snažím se vymyslet, co originálního by mi mohl kadeřník z mých vlasů vytvořit. Na ples, nebo jinou taneční zábavu, totiž můžete obléknout a taky učesat něco mnohem originálnějšího, než v čem běžně chodíte do kanceláře.

Polodlouhé vlasy

Já osobně nosím vlasy polodlouhé, ze kterých si většinou nechávám vyčesat drdol. Nemusíte se milé čtenářky děsit – když píši drdol, rozhodně nemám na mysli tu staromódní, upjatou „koblihu“, která zdobí hlavy už jen nejstarších venkovských babiček. S vyčesanými vlasy se totiž dají vytvořit neskutečně nápadité kreace – od klasicky elegantních drdůlků, až po extravagantní modní výstřelky, které nemají s původním drdolem našich babiček téměř nic společného. Pokud zvolíte tento typ účesu, dáte zároveň vyniknout i šperkům, které vás ten večer budou zdobit. Je sice hezké, že jste se rozhodla ozdobit svůj outfit krásnými náušnicemi s brilianty, ale pokud se „utopí“ v záplavě vašich kadeří, výsledný efekt se tak trochu vytratí. 

Dlouhé vlasy

Jestli se ale rozhodnete, že své delší, nebo dlouhé vlasy necháte volně rozpuštěné, zkuste i tak malou změnu. Z rovných vlasů můžete udělat  krásné lokny, vlnité vlasy můžete pro změnu natužit a úplně vyrovnat žehličkou na vlasy. Pokud vlasy ozdobíte vhodnou čelenkou, nebo originální sponou do vlasů, rozhodně nešlápnete vedle…

Krátké vlasy

Ani majitelky krátkých sestřihů nemusí vyrazit za zábavou pouze v tom sestřihu, který nosí běžně do zaměstnání. Vlasy můžete natupírovat, vyčesat, nebo naopak sčesat ofinu, nebo zkusit vlasový gel a vytvořit tak zajímavý „mokrý efekt“, se kterým rozhodně ani na prestižním plese nic nepokazíte. Pokud máte vlasy opravdu krátké, můžete se také inspirovat účesy z třicátých let, kdy se fantazii meze nekladly a kdy byly téměř všechny ženy zamilované do takzvaných pokládaných vln. Pokládanou vlnu vám vytvoří každý zručný kadeřník a pokud vašemu účesu dodá i trochu vlastní fantazie a nadčasovosti, budete zajisté hvězdou mezi všemi plesajícími ženami.

Jaký outfit?

Ruku v ruce s účesem jde i zbývající outfit. Ke každému účesu se hodí jiné šaty, líčení i ostatní modní doplňky. Pokud si plesový účes necháte vytvořit u kadeřníka, určitě ho informujte o tom, jaký typ šatů chcete ten večer obléknout. Účes by měl dát šatům vyniknout, neměl by je v žádném případě potlačovat, nebo snad působit nějak komicky.

Spolu se službami kadeřníka můžete využít i rady sylistů, kteří dokáží poradit nejen s účesem, ale i s líčením nebo s ostatními doplňky. Mnoho kadeřníků a kadeřnic působí v kosmetickém studiu, kde se můžete nechat rovnou i nalíčit, nebo kde vám dají tip na zapůjčení společenských šatů i doplňků.

Kde sehnat šaty?

Moderních půjčoven svatebních a především společenských šatů existuje nespočet a jistě každá z nás má ve svém okolí alespoň jeden, kde se může inspirovat poslední modou. Já jsem při internetovém hledání narazila na půjčovnu společenských šatů studioagnes.cz, kde mají opravdu velkých výběr - a nejen svatebních šatů. Společenské šaty zde najdete pro každý typ postavy a také v menších i ve větších velikostech. Na výběr je zde z mnoha šatů i služeb. 

Šaty jsou zde k zapůjčení, ale i k prodeji, v nabídce je i možnost vypůjčení pánských společenských obleků, obuvi a jiných doplňků. Dámská společenská moda je tu skutečně rozmanitá, vybírat lze z různých druhů koktejlek, střevíčků a dalších doplňků, které jsou pro návštěvu plesů nepostradatelné.

Pokud se mi něco opravdu líbí, tak především to, že salon pamatuje i na svatební a plesové šaty pro těhotné ženy. Tímto druhem šatů se nezabývá každé studio svatebních šatů, proto má u mě Studio Agnes opravdu velké plus. Co doopravdy u tohoto salonu potěší, tak je to skutečná kvalita všech oděvů a poměrně nízká cena zápůjček. 

Pokud by jste si nevybrali ani v žádné půjčovně společenských šatů, nebo pokud nemáte zrovna vhodnou konfekční velikost, potom si můžete nechat šaty ušít na míru. Je to sice poněkud nákladnější záležitost, než-li si šaty vypůjčit nebo koupit v běžné konfekci, ale pokud budou šaty kvalitně ušité, rozdíl bude na první pohled patrný. Šaty vám budou sedět jako „ulité“ a zručná švadlena je jistě vyhotoví přesně podle vašich představ.

Nechat si ušít večerní šaty na míru je velmi dobrou volbou v tom případě, že se chystáte na tématicky laděný ples nebo večírek. Mám na mysli například maškarní bál, myslivecký ples, nebo večírek ve stylu 30tých let minulého století. 

Já osobně jsem jednou na podobně laděném večírku byla a mohu zodpovědně napsat, že byl jedním z nejlepších, který jsem kdy zažila. Šaty jsem si nechala ušít u švadleny, a protože to byl právě ples ve stylu 30tých let, nechala jsem si ušít i dlouhé rukavice a čelenku s pravým peřím. Asi dva dny jsem sháněla černou špičku na cigaretu, aby byl výsledný dojem opravdu autentický. Na šaty si dodnes vzpomínám – byly z černého saténu, pošité černými lesklými korálky a s decentní výšivkou kolem výstřihu. Také ostatní účastnice večírku si se svojí garderobou náležitě pohrály a byla to skutečně pastva pro oči…

Jitka Závodná