Helena přiběhla jako vždy, na poslední chvíli. Vřítila se do kavárny a cestou ke mně si u baru objednala kávu. Bez pozdravu těžce dosedla ke stolku významně mlčela. Její krásné zlaté kadeře byly pryč a hlavu jí zdobil pouze nevzhledný kulich. Nic neříkala a já taky ne – nám oběma bylo jasné, která bije. Helenina záliba v účesech a v sebezdokonalování byla všem velmi dobře známá, stejně jako fakt, že ne vždy se zadařilo.

„Tak ukaž....“ vybídla jsem ji.

Nic. Chvilku jen tak seděla a nakonec vztekle strhla z hlavy čepici. Zpod kulichu se vynořila kštice připomínající ptačí hnízdo, kde každý vlas různé délky trčel na jinou světovou stranu a špičky každého neposedného pramínku byly obarveny na rudo.

Čekala jsem mnohé, ale tohle...

Zbytek odpoledne jsme pak seděly a probíraly, co se s tím dá, nebo spíš nedá dělat. Vzpomínaly jsme přitom na naše mladá léta, kdy naše hlavy zdobila kdejaká výstřednost a kdy návštěvy kadeřníka „nebyly v modě“. Postupem času však ztřeštěnost mládí ustoupila o pár kroků dál a každá z nás vyzkoušela nespočet kadeřnických studií, která alespoň mne poučila o tom, kdy je lépe ze salonu utéct, než s hrdostí vyčkávat, jak celá akce se zkrášlovací procedurou dopadne. Dnes se od kadeřníka očekává mnohem více, než jen zastřihnou pár vlasů a neudělat při tom žádný zub. Měl by nás vyslechnout, posoudit naše přání a představu o tom, co chceme se svými vlasy udělat. Měl by naše přání respektovat, ale i poradit, co se k našemu typu osobnosti hodí a co ne, jakou zátěž naše vlasy snesou a jaký střih se hodí k našemu obličeji. Zkrátka někdo, komu na naší vizáži záleží...

Jak si správně vybrat?

Pokud nevíte, který kadeřnický salon navštívit, rozhodně nespěchejte a nenechte se zlákat prvním kadeřnictvím, které míjíte na ulici. Zkuste nejdříve na internetu vyhledat, jaké jsou ve vašem okolí možnosti a k vytipovaným kadeřnickým salonům vyhledat recenze od zákazníků. Dobrým pomocníkem se může zdát i doporučení od kamarádky, jejíž účes se vám dlouhodobě líbí, ale pozor, co jednomu vyhovuje, druhému nemusí. Pokud už si kadeřnický salon vyberete, nejdříve na zkoušku okoukněte, jak vypadá celkově, jakou vlasovou kosmetiku používá a jaké vlasové služby nabízí. Nenechte se zmást „dobrou adresou“ salonu. Ani kadeřnictví na hlavní třídě nemusí nutně znamenat záruku vaší spokojenosti.

První seznámení s kadeřníkem

Jestliže jste si už salon vybrala, neobjednávejte se napoprvé telefonicky, ale do kadeřnictví zajděte a rovnou si schůzku naplánujte s kadeřníkem. Máte tak skvělou možnost zjistit, kdo vás vlastně bude mít v péči a rovnou se můžete rozhodnout, není-li lepší jít jinam. Pokud je kadeřník unavený, bez zájmu a má podezřele mnoho volných termínů, rozhodně zbystřete. Nenechte se oklamat věkem, spíše sama posuďte, zda jeho či její vlasy jsou upravené, zda je účes moderní a udržovaný. Už tohle je vizitka, která mnohé napoví.

Kadeřník je milý, usměvavý, ale...

...ale v podstatě si vás po příchodu ani neprohlédne, usadí vás do křesla a rovnou začne stříhat. V takovém případě jej zastavte a nebojte se s ním komunikovat o vašich představách, co by se s vlasy dalo dělat. Pamatujte, že vlasy dlouho dorůstají a jen vy o nich nakonec máte právo rozhodovat. Rozhodně by na vás neměl kadeřník experimentovat, nebo vytvářet kreace k vlastnímu potěšení. Co se líbí jemu, nemusí být to pravé pro vás a kulicha na hlavně budete nakonec nosit vy sama. Pokud si váš názor vyslechne, ale nijak zvlášť ho nezajímá, není žádnou ostudou ze salonu odejít, nebo si pouze nechat vlasy umýt a vyfoukat.

Co by jste měla vědět vy...

Ještě než se vydáte poprvé do vybraného salonu, sama si ujasněte, jakou vlastně máte o vašich vlasech představu. Chcete radikální změnu, nebo jen upravit a zastřihnout konečky? Jste výstřední typ, který rád zkouší modní výstřelky, nebo je pro vás důležitý upravený vzhled vlasů, který není příliš výrazný?

Třebaže profesionál ve svém oboru by se měl sám o tyto informace zajímat, nikdo kromě vás nezná vaše pocity a je vždy lepší vše vyjasnit předem, než odcházet ze salonu s pocitem hořkosti. Dobrý kadeřník nikdy neopomene zjistit, jaký je váš životní styl, a tomu také účes přizpůsobit. Je dobré informovat ho o kladech i záporech svých vlasů a společně s kadeřníkem vyhodnotit jejich kvalitu. Ta je velmi důležitá nejen pro střih vlasů, ale nesmíme ani zapomenout na následnou úpravu. Nikdo nechce vypadat krásně pouze do prvního umytí vlasů a potom jen nešťastně koukat na splihlé pramínky. Třebaže by vám ten či onen účes velmi slušel, je nutné vzít v úvahu také časovou náročnost při jeho úpravě a porovnat ji s vašimi možnostmi a zručností.

Na závěr rozhodně nezapomeňte zjistit, jaký typ tužidla, vlasového balzámu, nebo laku na vlasy by jste měla používat a nechte si poradit, jak účes správně udržovat.

Radikání změnu ano, nebo raději ne?

Pokud se po dohodě s kadeřníkem rozhodnete pro radikální změnu barvy vlasů, nebo střihu, nenechte nic náhodně a na rovinu se zeptejte na všechny další možnosti, které budete mít na „opravný prostředek“. Pokud by vám změna jakkoliv nesedla, vždy by kadeřník měl mít v záloze plán, jak katastrofu odvrátit a vy odcházela ze salonu spokojená. Pokud například zvolíte příliš tmavou barvu vlasů, měl by je kadeřník umět prosvětlit melírky a podobně.

Totéž platí i o střihu vlasů. Pokud máte vlasy až do pasu a rozhodla jste se je razantně zkrátit, nenechte se rovnou ostříhat „na ježka“. Ostříhejte vlasy na poloviny zamýšlené délky a dopřejte si čas, aby jste si na změnu nejprve zvykla.

A jak to celé dopadlo?

Než jsme s Helenou dopily první sklenku vína, měla o poznání lepší náladu. Nebylo to proto, že by se naučila za tu krátkou chvíli milovat svoje vrabčí hnízdo na hlavě, ale jednoduše proto, že jí moje kadeřnice a dlouholetá kamarádka telefonicky přislíbila první pomoc. Vyjely jsme za ní hned, jak jsme opustily kavárnu. Helena s kulichem na hlavě, pevně naraženým až do čela vzbuzovala u kolemjdoucích nežádaný zájem a obdiv, zrovna tak u taxikáře, který nás večerním městem odvážel za naší poslední nadějí...

„Co myslíš, podaří se jí to?“ ptala se ustaraně Helena.

„To nevím, jak Tě znám, za chvíli provedeš podobnou blbost, takže Tobě vlastně není pomoci“. Koukly jsme se na sebe, potom na taxikáře a ... vyprskly smíchy.

Kadeřnický salon už byl zavřený, ale jako VIP zákaznice jsem vpluly dovnitř. Eva nás mile uvítala a nevěřícně kroutila hlavou nad dílem zkázy, které Heleně způsobila konkurence. Po téměř dvou hodinách stříhání, mytí a odbarvování vlasů vypadala Helena zase jako člověk a spokojeně odcházela domů.

„S kadeřníkem je to jako s partnerem, když najdeš toho pravého, už nikdy nemusíš měnit...:o)“

Jitka Závodná